En liten gyllene ring - Dahl, Kjell Ola (2002)
ISBN 9100578843
Förlag Bonnier
Tryckt år 2002
Format Inbunden (220 x 155 mm)
Land Sverige
Språk Svenska
Översättning Lena Hjohlman
Omslag Hans Christer Ericson
Handling
Det är lördag förmiddag på resebyrån och Katrine sitter bakom disken och talar i telefon med en kund då hon praktiskt taget blir överfallen av en man, som dock resolut körs på dörren av en äldre kollega. Hemma igen efter jobbet duschar hon och ringer några samtal, medan pojkvännen Ole ser sport på tv och samtidigt svartsjukt bevakar henne. De ska på fest på kvällen, något hon egentligen inte har lust med.
Det blir en blöt tillställning, och det är inte många av gästerna som Katrine känner. Värden försöker lägga an på henne och vid midnatt har hon fått nog och vill hem. Hon ringer efter Henning, en god vän, och ber honom hämta henne, medan Ole försvinner tillsammans med ett gäng ner till stan för att gå på nattklubb. Katrine och Henning kör runt lite och pratar och stannar slutligen på en rastplats vid en sjö. Katrine mer eller mindre förför Henning och efteråt somnar de. I gryningen vaknar Katrine och går ner till vattnet och vadar ut en bit. Efter en stund känner hon att något är annorlunda. Det är något konstigt med tystnaden. Hon blir torr i munnen och känner paniken. Hon vill ropa på Henning men får inte fram ett ljud. Då lösgör sig en skugga ur mörkret, en vit gestalt utan kläder på kroppen...
Söndag morgon ringer telefonen hemma hos kriminalkommissarie Gunnarstranda. Man har hittat ett naket kvinnolik. En blomma tatuerad på magen gör att man lyckas identifiera henne. Katrine Bratterud.

En liten gyllene ring fick 2000 Riverton-priset för årets bästa norska deckare och blev dessutom nominerad till Brage-priset (Norges motsvarighet till Augustpriset). Kjell Ola Dahl skriver klassiska polisromaner (jfr Nesser, Mankell, Edwardsson) och hans styrka ligger i dialogerna som för fram miljön och personernas karaktärsdrag. Efter en trovärdig beskrivning av brottet drivs handligen framåt genom förhör, fältarbete och bearbetning av fakta. Dahls radarpar består av antihjältarna kriminalkommissarie Gunnarstranda, änkling, liten och mager och med håret kammat över flinten, och hans assistent Frank Fröhlich, än så länge ungkarl men som när jobbet så tillåter träffar en ensamstående mamma som gärna vill flytta ihop med honom.
Personal Details
Collection Status In Collection
Index 281
Read It Yes
Product Details
Tryckt av WS Bookwell
Antal sidor 390
Orginaltitel En liten gyllen ring
Orginalspråk Norska
Original Publication Year 2000
Notes
Även med tryckår: 7/11. tus., 2002; 12/15. tus., 2004