Grisen Plantagenet - Andrews, Allen (1981)
ISBN 9118121624
Förlag Norstedt
Tryckt år 1981
Format Inbunden (215 x 140 mm)
Land Sverige
Språk Svenska
Översättning Jadwiga P. Westrup
Omslag Michael Foreman
Illustrationer Michael Foreman
Handling
Detta är berättelsen om Plantagenet, en intelligent men tämligen feg tamgris med några droppar vildsvinsblod i ådrorna, och hur han får chansen att förverkliga sina hemliga drömmar om hjältedåd och ära.
Plantagenet hör hemma på gården La Tranchée i det medeltida Frankrike. Nära inpå gården ligger Stora Skogen, bebodd av allehanda vilda djur, bland andra Plantagenets kusin, den väldige vildsvinsgalten Grondin, Då och då ger sig Plantagenet in i skogen för att hälsa på sin släkting, men det är alltid med hjärtat i halsgropen som den snabbfotade och skygge grisen pilar iväg bland trädstammarna, för i skogen lurar Hurlaud, vargen som mer än en gång uttryckt en önskan att få sänka sina tänder i Plantagenets skära skinkor.
En vacker dag får Plantagenet veta att traktens feodalherrar beslutat sig för att en gång för alla rensa Stora Skogen på dess vilda innevånare och på så sätt trygga vägen till marknaden. På darrande ben beger sig Plantagenet till Grondin för att varna för den annalkande faran. Och därmed kommer han att stå i centrum för ett händelseförlopp som kräver ett mod och en djärvhet som den lille grisen alltid drömt om att äga...

Grisen Plantagenet är en bok med många bottnar, men vare sig man läser den som en spännande roman, en ekologisk allegori eller som en charmfull humoresk får man ge sig på nåd och onåd för dess originalitet, stilsäkerhet och underfundiga humor.
Personal Details
Collection Status In Collection
Index 44
Read It Yes
Product Details
Tryckt av AB Fälths Tryckeri
Antal sidor 195
Orginaltitel The Pig Plantagenet
Original Publication Year 1980