Mästaren - Morris L. West (1989)
ISBN 9161402494
Genre Thriller
Förlag Viva
Tryckt år 1989
Format Inbunden (220 x 140 mm)
Land Sverige
Språk Svenska
Översättning Ulla Berg
Omslag Claes Tobiason
Handling
Den ovanlige hjälten i Morris Wests senaste roman är en ung amerikansk konsthistoriker, Maxwell Mather, älskare till Pia Palombini, miljonärsdotter i en adlig italiensk familj. De slår sig ner i hennes villa i Toscana, där Mather är anställd som familjens arkivarie för att ordna den stora boksamlingen. När Pia dör får Mather som gåva att sjalv valja ut nagra verk ur arkivet. Begravd under en hög av illa åtgångna volymer finner Mather ett gömställe med några ovärderliga konstföremål. Det är fullt klart att de befinner sig arkivet, och att han därmed har "rätt" att ta dem. Lika klart är att hans anspråk på dem häftigt skulle bestridas av familjen. Han fattar sitt beslut och utarbetar minutiöst en handlingsplan...
Anne-Marie Loredon är också amerikan. Hennes lättvindiga kärleksaffär med Mather, som utspelats under hans veckändar i Florens, avbryts då hon återvänder till New York. Där försäkrar hon sig om den rike advokaten Edmund Bayards hjälp med att starta ett konstgalleri. Hennes första utställning blir att postumt visa upp de briljanta verk som gjorts av Bayards hustru Madeleine. Denna har ett år tidigare brutalt mördats i sin egen ateljé av en okänd våldsman.
Mather som nu ocksa är tillbaka i New York engagerar sig i Anne-Maries planer för galleriet, och han blir alltmer indragen i frågan om vem som mördade Madeleine Bayard. Medan hans bedrägliga plan för Palombinimästerverken gradvis utvecklas, börjar hans samvete att besvära honom och han tvingas ta ställning till sitt liv och den väg han slagit in på.

Konstvärlden är något Morris West väl känner till. Han har hela sitt liv varit en ivrig samlare och han är mecenat till två större gallerier i Australien, där han nyligen avgått från ordförandeposten i National Library. I Mästaren visar han oss på den moderne konsthandlarens värld, hans måltavla är de människor som likt pirayor föder sig på konstnären och hans arbete.
Personal Details
Collection Status In Collection
Index 1470
Read It Yes
Product Details
Tryckt av Bonniers Grafiska Industrier AB
Antal sidor 374
Orginaltitel Masterclass
Original Country Australien
Orginalspråk Engelska
Original Publication Year 1988
Notes
Första svenska uppl. 1989