Nationens hjälte - Nalle Valtiala (1986)
ISBN 9177520734
Förlag Bra bok
Tryckt år 1986
Format Inbunden (220 x 145 mm)
Land Sverige
Språk Svenska
Omslag Lars-Erik Forslund
Handling
Nationens hjälte börjar som en traditionell kriminalroman och kan i långa stycken läsas som en sådan. Men romanens centrala tema måste sökas under det ytskikt av dramatiska händelser, som inleds med att ett litet barn brutalt slits upp från sin trygga bädd och förs bort av kidnappare.
I egentlig mening handlar Nalle Valtialas roman om människans kosmiska ensamhet och förtvivlade sökande efter en identitet. I centrum för den dramatiska berättelsen står - vid sidan om den kontroversiella fadersgestalten Willie Stenwall - en anonym, förvillad och förvirrad vagabond som kanske är hans son.
Nalle Valtiala pekar inte på någon entydig, trivial lösning; den hemlösa människans desperata spaning efter sin "rätta plats" i universum är en fråga bortom mänsklig fattningsförmåga. Men på sitt speciella sätt sammanfattar ändå den gamle svarte predikanten Washoe bokens budskap i en starkt lidelsefull slutkläm: Vi är ändå alla delar, minimala fragment av samma helhet, samma virvlande världshjul, den enda vägen, den enda möjligheten.
Med denna - som författaren själv vill kalla "existentiella kriminalroman" - vann Nalle Valtiala ett av de tre förstaprisen i Bra Böckers stora romanpristävling. Vilken etikett man än väljer att sätta på denna märkliga berättelse är kanske inte så viktigt; den egenartade finlandssvenske författaren lämnar ingen oberörd.
Personal Details
Collection Status In Collection
Index 1406
Read It Yes
Product Details
Antal sidor 229
Orginaltitel Nationens hjälte
Original Country Finland
Orginalspråk Svenska
Original Publication Year 1985