Polstjärnan - Martin Cruz Smith (1990)
ISBN 9119021224
Genre Thriller
Förlag Norstedt
Tryckt år 1990
Format Inbunden (235 x 155 mm)
Land Sverige
Språk Svenska
Översättning Hans Granqvist
Omslag Kaj Wistbacka
Handling
Arkadij Renko är tillbaka, lika skarpsinnig och obeveklig som i Gorkij-parken.

Utanför Alaskas kust går det sovjetiska fartyget Polstjärnan sakta genom dimman i Berings hav. Hon är ett rostigt, illa medfaret frysfartyg som tar hand om amerikanska trålares fångster. Ur havsdjupet halas nattens sista trål. Ut på tråldäck rinner torsk, plattfisk, krabbor och - liket av en ung kvinna i vit blus och jeans.

Längst ner i fartygets innandömen, vid fiskrenseriets "slemband", arbetar Arkadij Renko, tidigare mordutredare vid Moskvapolisen men nu på flykt undan KGB. Motvilligt och på kaptenens uttryckliga order åtar sig Renko att undersöka omständigheterna kring den unga kvinnans död. Han upptäcker snart att det inte bara är säkerhetsofficerarna ombord som upplever hans utredning som obekväm. Trålmästaren och numera mönsterarbetaren på Polstjärnan är en gammal bekant. Han är en brutal mördare som av Renko för många år sedan förvisats till Sibirien.

När fiskeflottan fastnar i polarisen och dimman norr om Aleuterna inser Renko att hans liv hänger på en mycket skör tråd. Snart upptäcker han också Polstjärnans och de uppvaktande amerikanska trålarnas verkliga uppdrag i Norra ishavet. Men innan dess har han mött trålmästaren Karp Korobetz i en duell på liv och död ute i packisen som läsaren sent ska glömma.
Personal Details
Collection Status In Collection
Index 1320
Read It Yes
Product Details
Tryckt av ScandBook AB
Antal sidor 366
Orginaltitel Polar Star
Orginalspråk Engelska
Original Publication Year 1989
Notes
Första svenska uppl. 1990