Glaskupan - Sylvia Plath (1976)
ISBN 9171601481
Förlag Trevi
Tryckt år 1976
Format Inbunden (220 x 135 mm)
Land Sverige
Språk Svenska
Översättning Christina Liljencrantz
Omslag Bo Lindberg
Handling
Sommaren 1953, är den sommar i USA då makarna Rosenberg sänds till elektriska stolen, då senator McCarthy håller sina förhör och Eisenhower är president. Den sommaren vinner 19-åriga Esther Greenwood en tävling där priset är en månads vistelse i New York i en stor damtidnings regi. Den unga flickan ser klarögt på den mondäna värld hon hamnat i och beskriver träffande de visningar, luncher och premiärer hon kommer på och alla de människor hon möter.
Hemkomsten till det sommarvarma Boston, efter denna omtumlande månad, blir en chock. Esther får veta att hon inte kommit in på den författarkurs hon ansökt till. I sysslolösheten börjar hennes personlighetsförändring. Så följer en lång kamp mellan Esthers framgångsrika dagsljusjag och hennes ångestfyllda nattjag som ser döden som en utväg.

"Att läsa Sylvia Plath är som att slå ut en fönsterruta en stjärnklar natt", har någon sagt. Så har också Glaskupan, som först utgavs under pseudonym 1963, blivit en hel generations bibel med porträttet av Esther som en gripande och uppriktig kvinnoskildring.
Personal Details
Collection Status In Collection
Index 1143
Read It Yes
Product Details
Utgåva 4. uppl.
Tryckt av Bohusläningens AB
Antal sidor 205
Orginaltitel The Bell Jar
Original Country USA
Orginalspråk Engelska
Original Publication Year 1974
Notes
Månadens Bok