Den sista färden - Dickey, James (1973)
ISBN 9117321913
Förlag PAN/Norstedt
Tryckt år 1973
Format Pocket (190 x 110 mm)
Land Sverige
Språk Svenska
Översättning Gunnar Barklund
Handling
I den raka, hårda äventyrsberättelsens förklädnad är detta en obarmhärtigt avslöjande bok om hur kort avståndet är mellan det vi kallar för civilisation och det barbari vars rötter vi bär inom oss.
Fyra män, alla hyggligt framgångsrika medborgare i ett typiskt amerikanskt villasamhälle, beslutar sig för att under en lång weekend uppsöka naturen och äventyret under en vildmarkstur i kanot.
Det visar sig dock snart att initiativtagaren och entusiasten i kvartetten vill ha utlopp för sin maktlystnad. Alltför sent upptäcker hans följeslagare vad de gett sig in på. Redan floden är full av faror: strömvirvlar, vassa klippor, ormar.. . Och bakom nästa flod krök väntar mardrömmen: våldet som tvingar till våld och med ens försätter några fredliga stadsmänniskor i situationer som bara liknar en ond dröm.

"Den sista färden" gavs ursprungligen ut under titeln "Flodfärd". PAN-utgåvan har fått samma namn som den film, som månad efter månad går över hela landet.

"Den är i bokstavlig mening fruktansvärt spännande. Dickeys stil är rak och spänstig, en poets järnhårt behärskade prosa, och den skapar en intensiv närvarokänsla ... Den bild av människan i naturen som James Dickey ger kan i sådana ögonblick väl mäta sig med vad Hemingway och Faulkner åstadkommit på detta tema."
Caj Lundgren i Sv.D.
Personal Details
Collection Status In Collection
Index 274
Read It Yes
Product Details
Tryckt av Boktryckeri AB Thule
Antal sidor 206
Orginaltitel Deliverance
Orginalspråk Engelska
Original Publication Year 1970
Notes
Även utg. med titeln: Flodfärd