Den befjädrade ormen - en roman om indianer och vita - Alfredson, Hans (1979)
ISBN 9146133577
Förlag Wahlström & Widstrand
Tryckt år 1979
Format Inbunden (210 x 130 mm)
Land Sverige
Språk Svenska
Handling
Den befjädrade ormen låter Caculha Hurakan, en enbent skräling, berätta sitt och kungasonen Huwequens äventyrsfyllda och säregna levnadsöde.

De två indianerna följs livet igenom, från en relativt skyddad uppväxt i den lysande staden Tulán i Världens Mitt, till ett besök i Nya Världen - de strandar vinddrivna vid den franska atlantkusten där de möts av vitskinnade, illaluktande, järnklädda barbarer som för dem till Paris och konungen över västfrankernas land. Med misstrogen häpnad och med en blandning av förakt och beundran möter de 1000-talets europeiska kultur. Under en överskeppning till irernas land kapar de det långsmala drakhuvudförsedda skeppet och vänder mot det svarta hållet - mot hemlandet. Under resan tar vindens gud Quetzalcoatl säte i Huwequen, som uppfylls av makt och tryggar hemfärden.

Den befjädrade ormen ger en äventyrsfylld bild av en härskares uppgång och fall - målad med starka och indianskt klara färger - och berättar om mötet mellan kulturer med olika värderingar. Med pyskologisk finess och humor skildras också samspelet mellan romanens två huvudfigurer och deras ömsesidiga beroende. En sällsynt berättarglädje, inspirerade personteckningar och historisk trohet gör Den befjädrade ormen till ett bestående dokument över en gången tid och till en fantasieggande och tankeväckande upplevelse, som stannar länge i minnet.

Hans Alfredson fick uppslaget till Den befjädrade ormen, som är hans romandebut, när han läste de avslutande raderna i Eirik Rödes saga - den berömda isländska berättelsen om vikingarnas "upptäckt" av Amerika.
Personal Details
Collection Status In Collection
Index 21
Read It Yes
Product Details
Tryckt av Tryckeri AB Norden
Antal sidor 229
Orginaltitel Den befjädrade ormen
Original Subtitle en roman om indianer och vita
Original Publication Year 1979