Taipi - Herman Melville (1954)
Förlag Forum
Tryckt år 1954
Format Häftad (225 x 155 mm)
Land Sverige
Språk Svenska
Översättning Inga Lindsjö
Omslag Pierre Heyman
Handling
TAIPI är inte bara den första utan även den hittills bästa äventyrsskildringen från den polynesiska övärlden. Före Melvilles tid utgjordes söderhavslitteraturen uteslutande av dagböcker skrivna av fantasilösa upptäcktsresande eller moraliserande och pedantiska redogörelser för missionsarbetet, och Taipi blev därför genast på grund av den medryckande stilen en stor publikframgång när den utkom för något mer än hundra år sedan. Trots att tusentals söderhavsskildringar av liknande slag har utgivits sedan dess har boken bibehållit sin rangställning och blivit en klassiker i de anglosaxiska länderna.

Taipi, som är en något romantiserad men i huvudsak sann berättelse om Melvilles och hans skeppskamrat Tobys vådliga äventyr bland kannibaler, har alla egenskaper som man kan fordra av en god underhållningsbok. Den är välskriven, handlingen är spännande som i en thriller, miljön är idyllisk och exotisk och människorna som skildras är levande och fängslande. Den som vill få en inblick i hurdant livet verkligen var i Söder-havet i den gamla goda tiden kan inte finna någon bättre bok än Taipi.

Denna fullständiga och moderna översättning är försedd med inledning och förklaringar av Bengt Danielsson, som nyligen har besökt den ö i Marquesasgruppen där Melville upplevde sina äventyr.

Personal Details
Collection Status In Collection
Index 1016
Read It Yes
Product Details
Tryckt av Alb. Bonniers Boktryckeri
Antal sidor 301
Orginaltitel Typee
Orginalspråk Engelska