Rövarna i Skottland - Knud H. Thomsen (1983)
ISBN 9174586068
Förlag Alba
Tryckt år 1983
Format Inbunden (215 x 140 mm)
Land Sverige
Språk Svenska
Översättning Sven Christer Swahn
Omslag Thormod Kidde
Handling
1746 stod slaget vid Culloden, där den skotska armén under Bonnie Prince Charles befäl utplånades av engelsmännen.
Thomas Alexander, huvudman för klanen MacDolphin och lika tafflig, godmodig, välmenande och lättledd som sin föregångare, skyndar givetvis till den ödesdigra kampen. På morgonen för slaget infinner han sig på skakande knän för att leva upp till ättens skamfilade krigiska ära.
Och visst går det illa. När den skotske fältherren ger order om anfall drar han svärdet ur baljan med en magnifik sving och träffar därvid Thomas Alexander mellan ögonen. När denne vaknar är möjligheten att vinna ära förlupen, slaget förlorat och skottarna ligger i högar på val-platsen.
Det finns inget annat att göra än att gå hem. I följe får Thomas Alexander en envis walesare, en eldfängd irländare, en luggsliten prelat och en säckpipsblåsande krogvärd. Som den ende med ett mål för färden blir han ledare för skaran.
När han vid hemkomsten finner sitt fallfärdiga slott bränt av engelsmännen, svär han att ta fullständig hämnd. Av lösdrivarföljet blir en skara frihetskämpar för en gemensam helig sak.
Rövarna färdas kors och tvärs, gör oförmodat tappra raider mot engelska penningtransporter. Äventyren avlöser varandra, whiskykrusen töms och inga fosterländskt sinnade skönheter lämnas oprövade.
Till sista meningen behåller Rövarna i Skottland det goda humöret. Det är en burlesk och festlig roman och inte minst en hyllning till Skottlands natur.

Knud H. Thomsen är bibliotekarie i Danmark och har under de senaste åren gjort stor succès med sina frodiga, humorfyllda romaner.
Personal Details
Collection Status In Collection
Index 1354
Read It Yes
Product Details
Tryckt av AB Fälths Tryckeri
Antal sidor 287
Orginaltitel Røverne i Skotland
Original Country Danmark
Orginalspråk Danska
Original Publication Year 1982