Borta med vinden - Margaret Mitchell (1980)
ISBN 9100450723
Förlag Bonnier
Tryckt år 1980
Format Inbunden (245 x 185 mm)
Land Sverige
Språk Svenska
Översättning Maj Almquist Lorents
Handling
BORTA MED VINDEN utspelas i Margaret Mitchells hemstad Atlanta åren kring det stora inbördeskriget och läsaren förs direkt in i den sorglösa och kultiverade sydstatsmiljön, där Scarlett O’Hara, Ashley Wilkes, tvillingarna Tarleton och många andra välsituerade Georgiabor fördriver tiden med ett angenämt sä1lskapsliv. Scarlett O’Hara upplever en stor besvikelse då Ashley Wilkes inte besvarar hennes ömma känslor utan gifter sig med sin kusin Melanie. I desperation gifter hon sig med den tafatte Charles Hamilton - men det finns ett vittne till hennes misslyckade försök att vinna den aristokratiske Ashley; det är den äventyrlige Rhett Butler, en ung man av känd Charleston-familj men med ett brokigt förflutet, och från den dagen förenas Scarlett och Rhett i en ödesgemenskap. Kriget bryter ut och Scarlett blir snart änka. Ashley Wilkes blir tillfångatagen, men Rhett Butler tjänar enorma pengar på djärv pirathandel. Kriget kommer allt närmare Atlanta och Scarlett flyr i sista stund med Melanie och hennes nyfödda barn, sin egen son och en negerflicka till familjens lantgård. Rhett hjälper henne att komma ut ur den brinnande staden men lämnar henne för att enrollera sig i den redan slagna armén. Scarlett räddar lantgården från förintelse och plundring, men när freden äntligen kommer beger hon sig åter till Atlanta för att tjäna pengar på allvar. Hon gifter sig med sin systers fästman av kall beräkning och tar hand om hans affärsverksamhet. När hon blivit änka för andra gången gifter hon sig i något av ett sinnesrus med Rhett Butler. Bilden av Ashley Wilkes står dock mellan makarna och när deras flicka dör, lämnar Rhett Butler sin Scarlett för alltid.
"Borta med vinden" bärs upp av en lysande berättarkonst både när det gäller skildringen av det sorglösa plantagelivet och de intensivt spännande episoderna från inbördeskriget. Margaret Mitchell har skapat en oförgätlig bild av ett dramatiskt skede i USA:s historia och hennes oförlikneliga personskildringar skall säkert vinna många nya läsare åt denna romantiska berättelse av det verkligt stora formatet.

MARGARET MITCHELL föddes år 1900 i Atlanta, Georgia, och växte upp i ett hem, där traditionerna från syd-staternas storhetstid före det amerikanska inbördeskriget 1864-67 vårdades med hängiven beundran och där minnena från Söderns ärorika men hopplösa krig levde kvar med oförminskad styrka. Hon studerade under några år till läkare men återvände efter moderns död till föräldrahemmet och verkade under några år som journalist. 1926 började hon skriva sin stora roman "Borta med vinden" och när den utkom år 1936 fördes hennes namn rekordsnabbt till berömmelsens tinnar. Upplagorna nådde inom kort fantastiska siffror och romanen översattes till en lång rad främmande språk. Den filmades år 1940 med ett uppbåd av Hollywoods yppersta skådespelare i huvudrollerna och även filmen fick en exempellös framgång. "Borta med vinden" blev Margaret Mitchells enda bok; hon avled år 1949 i sviterna efter en bilolycka.

Personal Details
Collection Status In Collection
Index 1034
Read It Yes
Product Details
Utgåva [Ny utg.]
Tryckt av Bonniers Grafiska Industrier AB
Antal sidor 552
Orginaltitel Gone With the Wind
Orginalspråk Engelska
Original Publication Year 1936