Otherland I - De gyllene skuggornas stad - Tad Williams (1998)
ISBN 9132322828
Genre Fantasy; Science Fiction
Förlag B. Wahlström
Tryckt år 1998
Format Inbunden (230 x 160 mm)
Land Sverige
Språk Svenska
Översättning Eva Haskå
Omslag Michael Whelan
Illustrationer Michael Whelan
Handling
Renie Sulaweyos lillebror Stephen ligger i korna på Durbans sjukhus. Läkarna står maktlösa, utan förklaringar till hans tillstånd. Förtvivlat kämpar Renie för att förstå vad som har hänt. Allt hon vet är att Stephen sjönk ihop medvetslös när han satt framför sin dator, uppkopplad på nätet. Av hans kamrater får hon veta att de lyckats ta sig in i "Inner District", en otillåten del av nätets virtuella lekplats.
Vad är det Stephen har varit med om? Börjar gränsen mellan virruell verklighet och det verkliga livet att suddas ut?
Med hjälp av den avancerade datautrustningen på högskolan där hon är lärare, försöker Renie följa broderns spår in i den simulerade världen. Där pågår märkliga rollspel, en del till synes oförargliga, andra fasansfullt grymma och våldsamma. Men hon finner också något annat, ogripbart, som flimrar förbi likt en gyllene uppenbarelse...
Snart anar hon att hon har snubblat över något som mäktiga krafter försöker hålla hemligt.
Renie är inte den enda som har upplevt detta. Andra människor lockas av samma undflyende, skimrande overklighet. Men de gyllene skuggornas rike tycks förbehållet en utvald skara, ingen utomstående tillåts komma för nära. Den som gör intrång sätter sitt liv på spel.

Berättelsen om Otherland är ett fascinerande, gränsöverskridande verk, där Tad Williams målar upp ett scenario med rötter i ett flertal kulturer och tidsåldrar. Han tar oss med in i en framtid där datorernas virtuella verklighet närmar sig en punkt där den är omöjlig att skilja från den verklighet vi lever i.
Tad Williams ger oss en skrämmande vision av vad som kan hända om hypersofistikerad datateknologi hamnar i fel händer, men framför allt skriver han om människors drömmar, om den frihet tekniken ger oss och vad vi väljer att göra med den friheten.
Personal Details
Collection Status In Collection
Index 1520
Read It Yes
Product Details
Serie Otherland
Tryckt av AIT Falun AB
Antal sidor 462
Orginaltitel Otherland: City of Golden Shadow
Original Country USA
Orginalspråk Engelska
Original Publication Year 1996
Notes
Del 1 av 8 i serien Otherland.
Den Svenska utgåvan av Otherland: City of Golden Shadow utges i två delar:
Del 1 De gyllene skuggornas stad.
Del 2 I en annan värld.
Första svenska uppl. 1998