Lag och ordning - Dorothy Uhnak (1974)
ISBN 9117420229
Förlag Norstedt
Tryckt år 1974
Format Häftad (225 x 145 mm)
Land Sverige
Språk Svenska
Översättning Anders Jonason
Omslag Tord Sundqvist
Handling
"Lag och ordning" kan sägas vara en ny "Gudfadern" - fast tvärt om! Boken är en stark insidesskildring av New Yorks poliskår med dess hjältemod och brutalitet, kåranda och korruption, skildrad genom den irländska polisfamiljen O’MaIIey, som man får följa i tre generationer.

Skildringen start 1937 med fadern, sergeant Brian O’MaIIey, som går en neslig död till mötes vid ett "icke officiellt" besök hos en färgad prostituerad under tjänstetid. Men den irländskdominerade kåren visar hur man tar hand om de sina: liket flyttas, en pistol byts ut, och sergeant O’Malley får en hjältes begravning som stupad under eldstrid med två inbrottstjuvar. Att en eller annan blir lidande på operationen spelar ingen roll: "familjen" håller ihop, det är en outtalad lag.

Sonen, patrullerande polis, kapten och sedermera överintendent Brian O'Malley jr inträder i kåren efter faderns död, strax före andra världskriget, och gör sina första erfarenheter i New Yorks fattiga invandrarkvarter, där han lär känna en värld av våld och brutalitet, men också av vänskap och sammanhållning. Han får lära sig tyngden och styrkan i den irländska kårandan, hur "man tar hand om de sina", men också dess avigsidor: mygel och maktmissbruk, Han får lära sig acceptera spelets regler.

Sonsonen, konstapel Patrick O’Malley. möter vi 1970. Han har kämpat i Vietnamkriget och därigenom fått en oppositionell inställning till den äldre generationens auktoritära samhällssyn. Han har svårt att acceptera de underförstådda spelreglerna, och konflikten skärps när hans vän Pete Caputo, som velat avslöja den allt svårare korruption i kåren, röjs ur vägen...
Personal Details
Collection Status In Collection
Index 1391
Read It Yes
Product Details
Tryckt av Esselte Herzogs
Antal sidor 342
Orginaltitel Law and Order
Original Country USA
Orginalspråk Engelska
Original Publication Year 1973
Notes
Fel ISBN på baksidan.