Juvelen i kronan - Paul Scott (1985)
ISBN 9100464848
Förlag Bonnier
Tryckt år 1985
Format Inbunden (225 x 155 mm)
Land Sverige
Språk Svenska
Översättning Else Lundgren
Handling
I den indiska garnisonsstaden Mayapore utsätts unga Daphne Manners för våldtäkt. Den engelske polischefen arresterar några oskyldiga indier, bl a Daphnes stora kärlek Hari, och därmed bryter det pyrande upproret ut i full skala; året är 1942, och indierna demonstrerar otåligt Gandhis krav på självständighet åt sitt land, juvelen i det brittiska imperiets skamfilade krona.

Paul Scott förmedlar lågmält men med stor värme några gripande och bitvis dråpliga närbilder av en handfull människor ur Mayapores olika sociala skikt. Berättelsen vidgas efterhand till ett panorama över de levnadsöden och synsätt som frodas i imperialismens spår, och en skarpsynt analys finns invävd i denna rika och levande roman om en våldtagen. nation.

Juvelen i kronan ingår i den TV-serie med samma namn som når Sverige under vårvintern -84 och som redan blivit en exempellös framgång världen över. Boken utgör också den första och självständiga delen i den romanserie om fyra delar, The Raj Quartet, som filmatiseringen bygger på. Scotts romankvartett är en älskad modern klassiker och har under lång tid toppat de engelska bestsellerlistorna.
Personal Details
Collection Status In Collection
Index 1331
Read It Yes
Product Details
Serie Juvelen i kronan
Tryckt av Bonniers Grafiska Industrier AB
Antal sidor 512
Orginaltitel The Jewel in the Crown
Original Country England
Orginalspråk Engelska
Original Publication Year 1960
Notes
Även tillg. med tryckår: 11/15. tus., 1985