Måsar - Bertil Stubbendorff (1975)
ISBN 9117522021
Förlag Norstedt
Tryckt år 1975
Format Inbunden (220 x 150 mm)
Land Sverige
Språk Svenska
Omslag Gösta Werner
Handling
De var 15 år gamla då de for till Marstrand för att bli skeppsgossar - "måsar". De fick kårchefen som laglig förmyndare.

1936 antogs till skeppsgossekårerna Marstrand och Karlskrona en sista kull pojkar att utbildas till sjömän för att slutligen, som man hoppades, bli under-officerare i flottan. Bertil Stubbendorff skildar i sin bok en brutal rest av det gamla överklass- och översittarsystemet. När hela det övriga svenska samhället hade blivit frigjort från de värsta sociala orättvisorna och ivrigt arbetade på att ta itu med resterna av översåteri på olika områden, fanns skeppsgossekåren kvar som en undangömd oas.

I MÅSAR möter vi tre pojkar från Stockholm, från olika ursprungsmiljöer, och får följa dem till Marstrand, där hård fostran skulle göra starka raka karlar av dem. Och alla tre ville bli något inom flottan.

Den duktigaste av dem, Hasse, lär sig snart att utnyttja systemet och slipper därför lindrigt undan.

Slabbjack, den mest plågade, den till ytterlighet hunsade, mognar till människa och inser det destruktiva, det mänskligt ovärdiga i det liv som skeppsgossarna lever, och han anar att detta skall följa dem genom hela deras nioåriga militärtid.

Lente, eller Apan som han så småningom kommer att kallas, får också uppleva pennalismen. Men han tar inte som Slabbjack lärdom. Han utvecklas själv till pennalist. Apan är den ende av de tre som tjänstgör hela sin tid ut i flottan.

Men för dem som älskar sjön, som har seglat eller skulle vilja segla stora skepp blir MÅSAR också en direktkontakt med livet på en råseglare. Här finns loggboksutdrag från lättningar och riggningar, ankringar, beskrivningar av de manövrar som svenska flottan och all världens flottor under segel utfört i hundratals år. Stubbendorff är en av de få som självupplevt kan berätta om hur det känns att rusa uppför vevlingarna och gå ut på en rå för att bärga segel inför en hotande by. Den äventyrslust som drev Apan och hans kamrater att söka sig till Marstrand sveks inte helt av en havsbrusande verklighet. Och den verkligheten avspeglas väl i MÅSAR.

Bertil Stubbendorff är stockholmare och född 1921. Han var själv i skeppsgossekåren 1936-1939 och sjömanskåren
1939-1945.
Personal Details
Collection Status In Collection
Index 1296
Read It Yes
Product Details
Tryckt av Norstedts Tryckeri
Antal sidor 287
Orginaltitel Måsar
Original Country Sverige
Orginalspråk Svenska
Original Publication Year 1975