Topper - Bonnier, - Thorne Smith (1946)
Förlag Bonnier
Tryckt år 1946
Format Häftad (195 x 130 mm)
Land Sverige
Språk Svenska
Översättning Stig Facht
Handling
TOPPER var en man med tryggad framtid, egen villa och lätt men konstant magsyra, ett mönster av pliktuppfyllelse och respektabilitet, en idealisk bankkamrer och äkta man - tills äventyret grep in i hans monotona förstadstillvaro i form av en begagnad bil. Stolt som en gud styrde han ut på sin första provtur.
Man kan förstå den förlamande skräck som grep Topper, då han plötsligt fann sig ha två högljudda men osynliga passagerare i baksätet, bilens förra ägare, mr och mrs Kirby som i ett övermått av livsglädje och whisky hade ändat sina unga liv mot en bastant ek. De båda andarna har av en mild försyn fått behålla både sin jordiska charm och sin våldsamma törst och har till och med begåvats med en mindre månadsranson av ett fluidum, som gör det möjligt för dem att ibland materialisera sig. De känner sig uppfyllda av den varmaste vänskap till Topper, och trots alla vidrigheter och obehag som de välmenande makarna utsätter honom för finner han, när den första skräcken har lagt sig, att han egentligen aldrig har trivts här i livet förrän han träffade det älskvärda andeparet. I deras sällskap gör han en semesterresa, en glad och överdådig odyssé, varunder han förs in i ett gäng av likasinnade andeväsen: glada, charmerande, törstiga och i fullkomlig avsaknad av jordiska moralbegrepp.
Topper lever i ett lyckorus, och inte ens när han motvilligt vaknar upp till den grå verkligheten på ett sjukhus efter att ha kvaddat sin bil mot en viss bastant ek, vill lyckokänslan släppa - Topper är inte bara en man med ett par brutna revben; han har en fond av oförgätliga minnen att möta sin odrägliga pinnebergstillvaro med.
Personal Details
Collection Status In Collection
Index 1249
Read It Yes
Product Details
Tryckt av AB Fylgia
Antal sidor 317
Orginaltitel Topper
Orginalspråk Engelska