Nanna - Marianne Ruuth (1982)
ISBN 918610215X
Förlag Bra böcker
Tryckt år 1982
Format Inbunden (220 x 140 mm)
Land Sverige
Språk Svenska
Omslag Eric Palmquist
Handling
Djupa skogars land, där herremäns råa styrka var makten och där trä-lars liv räknades för mindre än den oskäliga boskapens, där kyrkans makt inte nådde långt utanför murarna och de gamla asamyterna fortfarande levde: 1200-talets Sverige.
En stormansdotter kommer till världen, och i samma stund berövas hon genom dråp och mordbrand sina föräldrar och sitt gods. Hon räddas av den gåtfulla Mari - en häxa, glunkades det i byarna - som ger henne namnet Nanna.
Ännu ett barn tas Nanna om hand på en borg där hon får tjäna som ett mellanting av sällskapsdam och passopp. Alla förundras över hennes lärdom och insikt i läkekonsten - det var Maris gåva till henne - men än mer över hennes skönhet.
När kärleken kommer till Nanna tar hon jublande emot den som en solglittrande skänk av livet självt - hon kan inte förstå kyrkans mörka tal om synd, lika lite som hon kan acceptera samhällets orättvisor och maktmänniskornas svekfullhet.
Sakta börjar hon skönja sanningen om sitt ursprung. Och en samvetslös man inser att hon är ett hot mot hans egen säkerhet...
Två toner löper genom denna starka historiska roman: grymhetens dova mollklang - och glädjens och hoppets folkvisemjuka durdrillar. Liksom ljuset i det pregnanta miljömåleriet spelar mellan det dova och det ljuvt skira.
Personal Details
Collection Status In Collection
Index 1195
Read It Yes
Product Details
Antal sidor 318
Orginaltitel Nanna
Original Country Sverige
Orginalspråk Svenska
Original Publication Year 1981