Läkaren - Neil Ravin (1983)
ISBN 9186102494
Förlag Bra böcker
Tryckt år 1983
Format Inbunden (220 x 140 mm)
Land Sverige
Språk Svenska
Översättning Else Lundgren
Omslag Stig Andersson
Handling
Unge William Ryan börjar sitt år som assistentläkare på det väldiga Manhattan Hospital, en sluten värld av vårdsalar, operationsrum och laboratorier - en värld där varje ögonblick är en kamp mot döden.
En värld av läkare, assistenter och biträden. Och av sjuka - de som kan botas, och de som obönhörligt glider bort mot det som medicinarna lite vanvördigt kallar "Evighetsvården".
Ryan upplever ändlösa pass som jourläkare, när akutmottagningen översvämmas av kritiska fall. Han dras också in i de intriger som spinns också på ett sjukhus. Och han möter kärleken, hos en rad kvinnor men främst hos den vackra eurasiska sjuksköterskan Hope och den hyperkompetenta, och starkt erotiska, hjärtläkaren Diana.
Men starkast är Ryans kärlek till yrket. Den aldrig upphörande stressen vid sjuksängar och bårar, dygnetruntslitet utan att någonsin få sova ut riktigt - det kan ge en känsla av maktlöshet och otillräcklighet. Men Ryan segar sig envetet vidare, tränger allt djupare in i läkarvetenskapens mysterier. Och han mognar som människa.
Den här romanen - den har väckt stor uppmärksamhet i Amerika - är skriven av en läkare; det märks på äktheten. Men Neil Ravin är också en styv författare som i skarpa ögonblicksbilder fångat in verklighetens hela dramatik.
Personal Details
Collection Status In Collection
Index 1182
Read It Yes
Product Details
Antal sidor 351
Orginaltitel M.D.
Original Country USA
Orginalspråk Engelska
Original Publication Year 1981