Ånglok 16 på fel spår - Maria Lang (1987)
ISBN 9118724124
Förlag Norstedt
Tryckt år 1987
Format Inbunden (220 x 140 mm)
Land Sverige
Språk Svenska
Omslag Jan Hoffner
Handling
Möte på ett tåg. Ett alldeles vanligt modernt tåg en vinterkväll år 1987. Yngling träffar flicka, och ytligt sett händer ingenting mera upphetsande än att de samtalar om tåg och tågresor förr i världen, om Sveriges första ånglok och Sveriges äldsta järnväg, som en gång utgick från deras gemensamma hemort Skoga.
När de väl anlänt till småstaden i den västmanländska Bergslagen tätnar emellertid mystiken.
Hur har flickans mor och mormor, som bägge är änkor efter två inte alltför högavlönade lokförare, haft råd att överta och topputrusta värdshuset Tre små gummor och tilipåköpet köra omkring i en spritt ny Alfa Romeo 75?
Och vad hände en februarinatt under andra världskriget, när järnvägens stolthet, det starka och ståtliga Ånglok 16 med en rad hemlighetsfulla godsvagnar i släptåg avvek från den normala rutten ner mot Vänern och istället satte kurs norrut genom de ödsliga svarta skogarna?
Samma ånglok som i våra dagar snällt drar fascinerade turister på Skoga nybildade Veteran Järnvägs eftertraktade sommarutflykter! Men som också på ett bestämt datum på nytt upprepar sin nattliga färd?
Det är mysterier som Christer Wijk, assisterad av sin unge vän Janne, har satt sig i sinnet att lösa. Om utgången är den bästa och lyckligaste för alla parter förblir ända intill det spännande slutet synnerligen ovisst.
Personal Details
Collection Status In Collection
Index 938
Read It Yes
Product Details
Tryckt av Grafica i Malmö AB
Antal sidor 199
Orginaltitel Ånglok 16 på fel spår
Orginalspråk Svenska
Original Publication Year 1987