Den gröne/Fadern - Anja Lundholm (1974)
ISBN 9170082588
Genre Thriller
Förlag Askild & Kärnekull
Tryckt år 1974
Format Inbunden (215 x 140 mm)
Land Sverige
Språk Svenska
Översättning Maj Frisch
Översättning Paul Frisch
Omslag Gun Larson
Handling
Vem är den gröne egentligen? Allmänt anses han vara en rättskaffens, hederlig medborgare, uppoffrande äkta make och far.

Vid hans död får dottern en nervkollaps. Hon tror att hon tagit livet av sin far. På ett nervhem ser hon i drömmar och ångestfyllda vakentillstånd händelser ur det förflutna. Efter hand uppstår en helt annan bild av fadern, som hon kallar den gröne, då han för henne förkroppsligar det osunda, nyckfulla, ja djävulska.

Har hennes mor verkligen begått självmord av egen fri vilja - eller var det den gröne som med djävulsk skicklighet drev henne därhän?

Och har det inte gått på samma sätt för hennes bror?

Klarare och klarare ser hon de skickligt spunna trådarna i det nät av intriger och självupptagenhet, i vars mitt den gröne likt en spindel sitter på huk och snärjer sitt offer. Även efter sin död spelar han ut människorna mot varandra och driver dem till brottsliga gärningar.

Hans dotter är den enda som alltid bemött honom med misstroende. Med en detektivs spårsinne lyckas det henne - slutligen med hjälp av en journalist - att reda ut de finförgrenade intrigerna och genomskåda det förgångna.

En roman av egenartad spänning. En thriller med kriminella inslag, ett psykologiskt mästerverk som låter oss möta ovanliga och ändå också i dag förekommande karaktärer. En bok man inte lägger ifrån sig förrän man läst sista raden.
Personal Details
Collection Status In Collection
Index 926
Read It Yes
Product Details
Tryckt av Beyronds Tryckeri AB
Antal sidor 263
Orginaltitel Der Grüne
Orginalspråk Tyska
Original Publication Year 1972
Notes
Månadens Bok