Memoarer funna i ett badkar - Stanislaw Lem (1980)
ISBN 9174583328
Genre Science Fiction
Förlag Alba
Tryckt år 1980
Format Inbunden (210 x 130 mm)
Land Sverige
Språk Svenska
Översättning Martin von Zweigbergk
Omslag Olle Frankzén
Handling
Ett vetenskapligt förord upplyser läsaren om att denna text, som går under flera beteckningar men oftast kallas Memoarer funna i ett badkar, är det sista dokumentet som nu, 3000 år efter den Stora upplösningen, återstår från landet Amer-Ku. En ung man kallas till ett stort, underjordiskt militärkomplex, huvudkvarteret. Han skall där mottaga sitt uppdrag. Det visar sig att han skall bli spion. Men på vägen från de olika överordnade inträffar mystiska händelser. Ständiga intriger gör att ingen går att lita på. Kuppförsök och gruppbildningar resulterar i skottlossning i de oändliga korridorerna. Allting är skrämmande, ovisst och outgrundligt.
Emellanåt söker den likväl plikttrogne spionaspiranten sin tillflykt till ett badrum. Vid ett sådant tillfälle finner han sina memoarer färdigskrivna bakom ett badkar. Vem har nu bestått honom denna levnadsteckning och hur skall det fortsätta?

Stanislaw Lem odlar här en annan genre än science fiction, den fantastiska romanen. Memoarer funna i ett badkar är en vildvuxen förväxlingskomedi som ligger mitt emellan mardröm och en sann skildring av undersåtens förvirrade liv i en kaotisk byråkrati.
Personal Details
Collection Status In Collection
Index 882
Read It Yes
Product Details
Tryckt av Bonniers Grafiska Industrier AB
Antal sidor 270
Orginaltitel Pamietnik znaleziony w wannie
Orginalspråk Polska
Original Publication Year 1961