Välgöraren - Irwin Shaw (1984)
ISBN 9100455369
Förlag Bonnier
Tryckt år 1984
Format Inbunden (220 x 140 mm)
Land Sverige
Språk Svenska
Översättning Roland Adlerberth
Omslag Adrian Purkis
Handling
VÄLGÖRAREN, en lugn fredagkväll i maj kommer han brådstörtat in i deras liv och därmed förändras det helt och hållet.

Historieläraren Allen Strand, hans fru Leslie och deras tre halvvuxna barn är en ganska vanlig, lycklig familj i New York, men har självfallet sina föreställningar om andra möjligheter än dem som tillvaron tycks ha utstakat för dem. När dottern Caroline kommer hem med en blödande främling som hon räddat från ett överfall i Central Park, får de en välgörare som låter alla drömmarna gå i uppfyllelse.

Russell Hazen är advokat, mycket rik - och mycket ensam. Han dras till den harmoni som han finner hos Strands, och hans tacksamhet kommer att ta sig alltmer storslagna uttryck. Med sina pengar och kontakter kan han ordna allt: nya jobb, fin utbildning, lyxsemester vid havet, utlandsresor, en guldkant på tillvaron.

Hazens inflytande över familjen blir större och större, tacksamheten förvandlas sakta men säkert till krav. Och så småningom inställer sig frågan: är det värt priset att få sitt livs chans?


Irwin Shaw är en av de stora amerikanska berättarna. Han slog igenom med debutboken De unga lejonen och har med romaner som De fattiga och de rika och Tiggare och tjuv blivit en av världens mest lästa författare. I Välgöraren låter han den spännande berättelsen om medelklassfamiljen Strands möte med miljonären Hazen vidga sig till en insiktsfull skildring av konflikten mellan den "vanliga" människans drömmar och maktmänniskans ambitioner.
Personal Details
Collection Status In Collection
Index 1236
Read It Yes
Product Details
Tryckt av Bonniers Grafiska Industrier AB
Antal sidor 446
Orginaltitel Bread Upon the Waters
Original Country USA
Orginalspråk Engelska
Original Publication Year 1981