Sjöfarares riter - Golding, William (1983)
ISBN 9100455806
Förlag Bonnier
Tryckt år 1983
Format Inbunden (220 x 140 mm)
Land Sverige
Språk Svenska
Översättning Else Lundgren
Omslag Per Åhlin
Handling
Det är tidigt 1800-tal. En överårig tredje klassens skorv är på väg från England till Australien. Skeppet, med sina stränga sociala skiljelinjer, är en miniatyr av det gamla engelska klassamhället med dess hyckleri och översitteri. Det är spänningarna mellan - och inom - dessa klasser som utlöser romanens grymma dramatik.
Huvudperson är den unge gentlemannen Edmund Talbot, som särskilt inför den brutale kaptenen spelar ut sin väntande ställning som sekreterare åt guvernören i ankomstlandet, Det är i hans på samma gång upplysta och arroganta dagboksanteckningar som man lär känna människorna ombord, deras gränsöverskridande attraktioner och konflikter, deras uppåtstigande och förnedring.
av förnedring drabbas redan från början romanens andra centralperson, den naiva, pryda och tafatta pastor Colley. Förnedringen kulminerar vid korsandet av ekvatorn i en ohygglig scen, som förmår skaka även Talbot i hans snobbiga distans och moraliska belåtenhet.

Sjöfarares riter är ett verk av utsökt berättarkonst, en realistisk roman med många bottnar. Den är en storslagen sjöroman, detalj skarp och frisk, Den är en roman om de obevekliga klassgränserna och vad som händer den som söker passera den. Den är också en allegori om oskulden och ondskan.
Personal Details
Collection Status In Collection
Index 441
Read It Yes
Product Details
Tryckt av Bonniers Grafiska Industrier AB
Antal sidor 239
Orginaltitel Rites of Passage
Orginalspråk Engelska
Original Publication Year 1980