Sista rompan - Ekman, Kerstin (2002)
ISBN 9100580287
Förlag Bonnier
Tryckt år 2002
Format Inbunden (225 x 155 mm)
Land Sverige
Språk Svenska
Omslag Franz Marc
Handling
Kriget gestaltar om livet för människorna i Svartvattnet. I den här berättelsen, som är den andra delen av trilogin Vargskinnet, är Hillevi Halvarssons dotter Myrten vuxen. När hon ger sig iväg till Stockholm tar hon med sig en hemlighet som inte ens Kristin, hennes älskade fostersyster, vet om.
Också Elis, konstnären, finns kvar i berättelsen; han lever nu i Sverige med sin hemlighet - om vem han är och var han kommer ifrån.
Kristin som lidit en svår förlust genom kriget är fortfarande den som försöker tränga genom glömskan och förbinda det gamla med det nya. Men minnet sjunker sakta som stenarna i en gammal härd ute på fjällheden. Det nya är starkare än fågelrop och bäcksorl. I Det Bästa står det om preventionsmedel och doktor Oliver M. Butterfield ger råd till unga kvinnor. Tro om det hjälper?

"Myrten undrade hur många världar det fanns som man inte kunde tala om utan råhet. Hon visste i alla fall en.
Många män fick yrsel av doften från kvinnors kroppar. Men om det luktade mjölk och blod började de må illa.
Man måste vara försiktig med män.
Det är inte alls svårt att föda, hade mamma sagt. Det är naturligt, Det är ingen sjukdom. Man glömmer det. Man glömmer det för glädjen över barnet.
Men du ska be barnmorskan - om det inte blir jag - att hon vädrar ut innan din man får komma in.
Ja, man måste vara försiktig med män. Låta dem ha sina bibliska råheter. Hur skulle det bli om hela världen luktade mjölk? Om det blev möjligt att ta emot sex paket Lucky Strike som en gåva och hålla barnet i famnen medan han trängde in. Om man blev ärad för sin villighet. Om varje barn lindades och las i en krubba. Om höga politiker på Jaltakonferensen gav det en dyrbar gåva."

Sista rompan är en rik och oavlåtligt fängslande fortsättning på den första romanen i triogin, Guds barmhärtighet. Den utspelar sig i Stockholm och Oslo, i den norska fjällvärlden, i Värmland och Venedig. Men Svartvattnet finns alltid kvar för dem som flydde.
De är som duvor, säger Hillevi. De kommer tillbaka.
Personal Details
Collection Status In Collection
Index 331
Read It Yes
Product Details
Serie Vargskinnet
Tryckt av Fälth & Hässler
Antal sidor 412
Orginaltitel Sista rompan
Orginalspråk Svenska
Original Publication Year 2002
Notes
Andra delen i trilogin Vargskinnet

Även med tryckår: 2. tr., 2004