Språken på Pao - Jack Vance (1980)
ISBN 9172282436
Genre Science Fiction
Förlag Delta
Tryckt år 1980
Format Pocket (190 x 110 mm)
Land Sverige
Språk Svenska
Översättning Agneta Sneibjerg
Handling
Beran Panasper, den unge arvingen till Paos tron, hade sett sin far mördas och tronen intagen av sin farbror Bustamonte. Beran själv räddades genom ett ingripande av Palofax, en mångförfaren vetenskapsman och magiker från Breakness.
Långt senare upptäckte Beran att han skyddades enbart på grund av att magikern hade planer för hans framtid. Palofax hade föresatt sig att underkuva folket på Pao. Under förevändning att hjälpa Pao att slå tillbaka dess fiender hade magikern förmått regeringen att införa separata språk för samhällsklasserna - ett för soldaterna, ett för teknikerna och ett för byråkraterna. De nya språken hade försetts med skickligt utformade svagheter som skulle förbereda Pao på insättandet av dess förlorade, rättmätige härskare - styrd av Palofax.
Beran ville ha sin tron - men vad kunde han göra mot den nästan allsmäktige magikern?
Att söndra, segra och härska med hjälp av språkets makt över människorna, språket som vapen och maktmedel - ett tema som är förfärande aktuellt även här och nu.

JACK VANCE (född 1916) debuterade inom science fiction 1945 och har sedan dess skrivit en rad i USA mycket uppmärksammade romansviter med huvudintresset förlagt till främmande världars och varelsers sedvänjor och sociala system. Jack Vance är en handfast och effektiv berättare (han är också känd som thrillerförfattare) men skrapar man på ytan av våldsamma äventyrligheter, finner man i hans romaner skildringar av väsensskilda kulturer och tankesätt som är ytterligt fascinerande. Detta framgår inte minst av hans med rätta uppmärksammade och prisbelönade kortroman Det sista slottet (på svenska 1979). För övrigt kan nämnas att Jack Vance är mycket förtegen om sig själv och inte önskar bli fotograferad.
Personal Details
Collection Status In Collection
Index 1393
Read It Yes
Product Details
Tryckt av Vänersborgs Boktryckeri AB
Antal sidor 172
Orginaltitel The Languages of Pao
Original Country USA
Orginalspråk Engelska
Original Publication Year 1958
Notes
Delta 120