Skorpionens Dag - Juvelen i kronan II - Paul Scott (1987)
ISBN 9100467383
Förlag Bonnier
Tryckt år 1987
Format Inbunden (225 x 155 mm)
Land Sverige
Språk Svenska
Översättning Else Lundgren
Handling
Daphne Manners har dött i barnsäng. Hari Kumar, hennes indiske älskare, sitter fängslad för sin påstådda medverkan i våldtäkten på miss Manners - den våldtäkt som tände kravallerna i Mayapore 1942 och som hotade att sätta hela Indien i brand.

Nu, ett år senare, härskar åter lugnet. Men det är ett explosivt lugn. Andra världskriget tränger på, konflikten mellan indier och britter, hinduer och muslimer skruvas åt. Det är ett klimat som sätter människornas moraliska mod på hårda prov. Den unga överstedottern Sarah Layton, som i fler än ett avseende mognar till kvinna, består det provet bättre än de flesta av sina imperialistiska landsmän. Hennes känslighet och djärva lojalitetsbegrepp upptas inte alltid väl i familjekretsen på sommarresidenset i Pankot, men drar till sig nyfikenheten hos de mångfacetterade karaktärer som fyller Skorpionens dag med liv.
Det är ett fascinerande porträttgalleri: Den excentriske ryske vesiren Bronowsky, den skarpsynte kongressmannen Kasim, gamla lady Manners, kaptenen och förre polischefen Ronald Merrick. Med Merrick inträder ett gåtfullt hot i Sarahs och fr.a. i lillasyster Susan Laytons sköra sinnesfrid, och en närmast thrillerartad händelseutveckling i romanen: folket har inte glömt polischef Merricks ingripande vid våldtäkten i Mayapore, och det har inte Hari Kumar heller...

Liksom Juvelen i Kronan, den första bästsäljande delen i roman-kvartetten med samma namn, utgör denna seriens andra del en skakande skildring av en våldtagen kontinent. Mycket av spänning och insikt finns att hämta i den djuplodande människoteckningen och kulturanalysen i Skorpionens dag, och för den månghövdade publik som följt TV:s filmatisering av Paul Scotts verk måste hans subtila och lätt framfiödande prosakonst bli en stor och över¬raskande bekantskap. Säkert en bekantskap med mersmak - två ytterligare volymer är att vänta!
Personal Details
Collection Status In Collection
Index 1332
Read It Yes
Product Details
Serie Juvelen i kronan
Tryckt av Bonniers Grafiska Industrier AB
Antal sidor 510
Orginaltitel The day of the Scorpion
Original Country England
Orginalspråk Engelska
Original Publication Year 1968
Notes
Även tillg. med tryckår: 9/11. tus., 1987. 510 s. (Stockholm : Bonnier)