Människors barn - James, P.D. (1993)
ISBN 9146163255
Genre Science Fiction; Thriller
Förlag Wahlström & Widstrand
Tryckt år 1993
Format Inbunden (235 x 160 mm)
Land Sverige
Språk Svenska
Översättning Elsa Svenson
Handling
England år 2021. På ett kvarts sekel har inga barn fötts - alla män i världen är ohjälpligt sterila. Landet styrs - alltmer enväldigt - av riksföreståndaren. Åldringar uppmuntras till kollektiva självmord, brottslingar förvisas till Isle of Man, där total terror, brutalitet och svält råder, invandrade arbetare används mer eller mindre legalt som slavar och den sist födda generationen, Omegorna, är ett vackert, arrogant, känslolöst släkte med smak för våld och grymhet.

I detta samhälle utan framtidstro lever Theodore Faron, professor i historia, kusin till riksföreståndaren men sedan några år utan anknytning till det politiska livet. Genom en rad tillfälligheter blir han medveten om de fruktansvärda missförhållanden som den medelålders generationen förmår sig att blunda för, och han dras utan återvändo in i ett nytt skrämmande och kaotiskt liv tillsammans med en liten grupp dissidenter.

Det är en värld utan tröst P D james målar upp, på en sparsmakad exakt prosa, en värld där rubbade kvinnor leker med dockor, katt-ungar döps av präster i kyrkan, kärlek och sex har förlorat sin magi och konsten inte längre förmår tolka människans situation. Det är ett England där byarna står tomma, åkrarna ligger i träda och naturen och djuren tar över även de områden som vi vant oss vid att betrakta som specifikt mänskliga.

Här har P D James lämnat sin vanliga genre och använt sin eminenta förmåga att skapa spänning i en annorlunda rysare, som också är djupt tankeväckande. Med stor episk kraft påminner hon oss om att vi lever i en ömtålig värld.
Personal Details
Collection Status In Collection
Index 1645
Read It Yes
Product Details
Antal sidor 287
Orginaltitel The Children of Men
Original Country England
Orginalspråk Engelska
Original Publication Year 1992
Notes
Första svenska uppl. 1993