Larions lag - roman från Alaska - Freuchen, Peter (1981)
Förlag Bra böcker
Tryckt år 1981
Format Inbunden (210 x 130 mm)
Land Sverige
Språk Svenska
Översättning Knut Stubbendorff
Omslag Mats Nilsson
Handling
I Nulato vid Yukonfloden i Alaska står två gravar intill varandra, I den ena ligger en engelsk officer, i den andra en rysk. Bägges dödsdatum är 16 februari 1851.
Vid en nödlandning här i Nulato 1934 kom Peter Freuchen i kontakt med en gammal indian som kunde berätta mycket om gamla tider, bland annat om "Massakern i Nulato" när indianerna plundrade ryssarnas fort och de båda officerarna dödades och om den store hövdingen Larion vars ord var lag i hela Alaska och vars minne aldrigs skulle dö så länge det fanns en indian kvar längs floden.
Det är vad den gamle indianen berättade för Peter Freuchen som bildar underlag till äventyrsboken Larions lag. Men den handlar inte bara om indianernas heroiska kamp mot de ryska inkräktarna. Det är i hög grad också berättelsen om den för indianerna så förödande kulturkonfrontationen mellan vita och röda, mellan de ryska handelsagenterna - exploatörerna, pälsjägarna, utsugarna - och urinvånarna.
Det var inte bara de vitas smittsamma sjukdomar, tuberkulos, smittkoppor, mässling, syfilis och gonorré som indianer och eskimåer hade så dålig motståndskraft mot, också de vitas "eldvatten" alkoholen, hade förödande konsekvenser. I spåren efter ryssarna följde en utbredd alkoholism bland de infödda. Ryssarna lärde sig snart att det gick lättare att göra affarer med indianerna sedan de bjudits på sprit.
Och så en dag kommer ryssarna till den store hövdingen Larions boplats, femtifem mil uppför Yukonfloden, till bifloden Kuyukuk.
Personal Details
Collection Status In Collection
Index 419
Read It Yes
Product Details
Utgåva [Ny utg.]
Antal sidor 369
Orginaltitel Larions Lov
Orginalspråk Danska
Original Publication Year 1948
Notes
Bra Klassiker