Jorden runt på 80 dagar - Jules Verne (1977)
ISBN 9171602771
Förlag Trevi
Tryckt år 1977
Format Inbunden (205 x 130 mm)
Land Sverige
Språk Svenska
Översättning Eugen Wretholm
Omslag Olle Eksell
Handling
Jules Verne har genom sina böcker föregripit framtiden. De flesta av böckerna handlar om naturvetenskapliga fenomen som skulle bli verklighet först sent i vårt århundrade. Med Jorden runt på 80 dagar är det delvis annorlunda. Den berättar om en verklighet som var möjlig just när boken skrevs.
Då - 1873 - var det möjligt att - bland annat på grund av att Suez-kanalen öppnats - med den tidens transportmedel och naturligtvis med noggrann planering och mycket pengar göra en jorden-runt-resa på 80 dagar.
Idén till boken hade Jules Verne fått från en livs levande person, George Francis Train, amerikan, vildhjärna och mångmiljonär.
Denne man höll en gång på att bli Australiens förste president. Men drog sig ur, ställde i stället upp som motkandidat till Abraham Lincoln och senare till Ulysses Grant om presidentposten i USA, men misslyckades.
När planerna på Union Pacific Railways - järnvägen tvärs över amerikanska kontinenten - höll på att stranda på grund av penningbrist var det Train som slängde in de felande miljonerna. Han älskade långa resor.
1870 företog han en jorden-runt-resa på 80 dagar - men då hade han dragit av från restiden de två veckor han suttit i franskt fängelse!
Denne man var den direkta förebilden till Phileas Fogg i Jules Vernes Jorden runt på 80 dagar.
Personal Details
Collection Status In Collection
Index 1395
Read It Yes
Product Details
Utgåva [Ny utg.] /
Antal sidor 245
Orginaltitel Le tour du monde en quatre-vingts jours
Original Country Frankrike
Orginalspråk Franska
Original Publication Year 1873
Notes
Förord: Torsten Ekbom