Fröknarna von Pahlen - I-IV - Agnes von Krusenstjerna (1995)
ISBN 9134517057
Förlag Bonnier Alba
Tryckt år 1995
Format Kartonage (230 x 160 mm)
Land Sverige
Språk Svenska
Omslag Ann Lindberg
Handling
Den blå rullgardinen. (Del 1 i serien Fröknarna von Pahlen. 1930)
Där är den lilla stadsvåningens vita barnkammare med sin underbara ljusblå rullgardin. Angela älskar den rullgardinen. Den är fylld av sagans liv. När Angela som tolvåring blir föräldralös tas hennes barndom ifrån henne. Den första tiden är full av förvirring och längtan. Men hennes unga, ogifta faster Petra tar sig an henne med en glöd som ingen kan hejda. De bosätter sig på Eka herrgård och mellan de två uppstår en sällsam kärlek. En kärlek som inte är utan syskonlika påfrestningar. Petra kan inte glömma sin stora ungdomskärlek Thomas Meller. Hon vill inte förbli utan kärleken till en man, men nu har hon ju Angela...

Kvinnogatan. (Del 2 i serien Fröknarna von Pahlen. 1930)
Ett minne av hans kyssar hade förts till henne med vinden, där hon gick på trottoaren. Och hon ryste, då hon ett ögonblick såg för sig det tomma kommande året utan Angela. Petra och Angela har brutit upp från Eka herrgård och flyttat till Stockholm. Angela är sjutton år och ska gå på hushållsskola i Strängnäs. Petra fasar för ensamheten. Nu när Angela inte är ett litet barn längre blir det alltmer tydligt för Petra att hon saknar kärleken till en man. Efter en passionerad historia med en redan förlovad man har Petra, precis som av sin ungdoms kärlek, återigen blivit sviken. Den enas erotiska längtan och den andras förvandling till ung kvinna förändrar långsamt relationen dem emellan.

Höstens skuggor. (Del 3 i serien Fröknarna von Pahlen. 1931)
Hösten är en besynnerlig tid, sade hon. Sommaren vissnar, bladen blåsa av träden, och fåglarna flyga missnöjda till länder, där det är varmt.
Det börjar bli höst i Petras liv, skuggorna från det förflutna blir allt längre, hennes kärleksäventyr blir till upprepningar. Relationen till Tord, arrendatorn på Eka Herrgård, är inte av den passionerade sorten och Tords hysteriska hustru Adèle har även hon en älskare. Allt börjar fjärma sig från Petras ungdoms lyckodröm. Hoppet om en friare tillvaro ligger hos Angela.

Porten vid Johannes. (Del 4 i serien Fröknarna von Pahlen. 1933)
Thomas är hemma. Thomas har kommit hem. Äntligen! Hon ville berätta för Angela om Thomas. Hon visste ju ingenting. Men så lät hon bli det, och de kom till porten vid Johannes kyrkogård utan att Petra sagt något.
Petras ungdomskärlek Thomas har kommit tillbaka till Sverige. Men det är inte Petra han dras till denna gång – utan Angela. Och Angela anar inte Petras hemlighet. På många sätt lämnar Petra och Angela nu idyllens hamn. De rör sig i bohemiska och erotiskt utlevande konstnärskretsar. Andra världskriget står för dörren och Sverige befinner sig i en tid av förändring. Snart kommer hela Europa att stå i brand.


Petra och Angela utgör centrum i romansviten Fröknarna von Pahlen. De sju romanerna kritiserades häftigt när de kom ut på 30-talet för angrepp mot familjen och den konventionella sexualmoralen men en del kritiker såg det moderna i Agnes von Krusenstjernas böcker. Känsligt och sensuellt skildrar hon kvinnornas liv, deras förhållande till varandra, till barnen och till män. Som skildrare av den förtärande passionen har Agnes von Krusenstjerna inget motstycke i svensk litteratur.
Personal Details
Collection Status In Collection
Index 773
Read It Yes
Product Details
Tryckt av Smegraf
Antal sidor 756
Original Country Sverige
Orginalspråk Svenska
Notes
En samlingsutgåva av de första 4 delarna i serien Fröknarna von Pahlen:

Den blå rullgardinen, 1930.
Kvinnogatan, 1930.
Höstens skuggor, 1931.
Porten vid Johannes, 1933.