Fiskarens skor - Morris L. West (1963)
Förlag Bonnier
Tryckt år 1963
Format Häftad
Land Sverige
Språk Svenska
Översättning Erland Rådberg
Omslag L. Proudfoot
Handling
Påven är död! Hans fiskarring är krossad, hans sigill förstörda, Petri stol är tom. Kardinalerna har samlats för att kora hans efterträdare och deras val blir en världssensation - den okände ukrainaren Cyrillus Lakota utses till Kristi ställföreträdare på jorden.
Sjutton år har Cyrillus I tillbragt i fångläger som martyr för sin tro. Hans kropp är märkt av totyren men hans ande är oböjlig. Han bärs av en brinnande vilja att bistå de förtryckta och elända, dem som hukar i atombombens skugga och dem som med vånda upplever splittringen mellan tro och vetande. Vandringen genom dödsskuggans dal har lärt honom att det väsentliga inte är de yttre formerna, utan kärlekens och trons budskap från människa till människa.
Hans syn på kyrkans uppgift i en kaotisk tid möts med misstro bland de reaktionära, och diplomaterna ser med skräck hans kontakt med den fruktade Kamenev, Sovjets mäktigaste man. Ett märkligt öde har lett dem båda till ett slags brödraskap, grundat på ömsesidig respekt och insikt om världens förtvivlade läge, och det genomgående temat i "Fiskarens skor" är Cyrillus försök att utnyttja detta för att skaffa andrum åt en jagad mänsklighet.
"Fiskarens skor" utspelas i dagens Rom, i Vatikanens gemak, Trasteveres gränder, Via Venetos barer, Albanobergens frid. Romanen är en skiftande vävnad där många människoöden bildar inslag: en amerikansk journalist, en intrigant prinsessa, en landsflyktig jesuit, en republikens minister, kardinalkollegiets medlemmar. Den kan uppfattas på många sätt - som en färgrik och spännande insidesskildring av påvedömets värld, som en vidräkning med en stagnerad hierarki, som en bekännelse av en övertygad kristen, som en trots allt optimistisk framtidsvision. Läsaren stannar i begrundan inför de moraliska och allmängiltiga problem som är romanens kärna och som har gjort den till en världsframgång och till en stor och givande läsupplevelse.

MORRIS L. WEST född i Australien 1916, fick sitt världsgenombrott med den även i Sverige uppmärksammade romanen "Djävulens advokat". Han har tillbragt tolv år i kloster men avlade aldrig några löften. Han har vrarit radioman och journalist, bl.a. som Daily Mails korrespondent i Vatikanen. Nu är han åter bosatt i sitt hemland.
Personal Details
Collection Status In Collection
Index 1477
Read It Yes
Product Details
Tryckt av Alb. Bonniers Boktryckeri
Antal sidor 305
Orginaltitel The Shoes of the Fisherman
Original Country Australien
Orginalspråk Engelska
Original Publication Year 1963