Eken på Tolbecken - Samuel Shellabarger (1958)
Förlag Bonnier
Tryckt år 1958
Format Häftad (220 x 140 mm)
Land Sverige
Språk Svenska
Översättning Nils Holmberg
Omslag Peter Edwards
Handling
SAMUEL SHELLABARGER författaren till de populära SKÄLMARNAS FURSTE, KUNGENS KAVALJER och FÅFÄNGANS KARNEVAL, arbetade i många år på en familjeroman om sin egen tid. Boken publicerades först efter författarens död och fick titeln Eken på Tolbecken.

Rufus Tolbecken, domaren med en lysande karriär som jurist, krigare och diplomat, var en av de ledande i den lilla amerikanska staden Dunstable. I över ett århundrade hade hans hem Tolbecken varit centrum för livet i staden och hans dröm var att det mod, den generösitet och den rättskaffenhet som han i hela sitt liv hade visat skulle föras vidare av familjen. Barnen infriade dock inte hans förhoppningar men sonsonen Jared såg redan vid elva års ålder sin plats vid den gamles sida.

EKEN PÅ TOLBECKEN är framför allt historien om Jared, som växte upp i brytningen mellan gammalt och nytt. När han återvände efter sin studietid, hade hemstaden vuxit, namnet Tolbecken hade förlorat sin forna klang, och farfadern var gammal och hade svårt att underkasta sig det nya som trängde på omkring honom. Själv hade Jared svårt att anpassa sig. Hans äktenskap med en vacker men självupptagen och ytlig kvinna gav ytterligare näring åt hans rotlöshet och med en viss lättnad gav han sig ut i kriget - det första världskriget. Krigsupplevelserna i Frankrike och den följande freden blev emellertid en bitter besvikelse för honom. Hans liv var på väg att alldeles förlora sitt värde, då en tillfällighet förändrade hela hans inställning - en kvinna, som en gång hade givit honom en oförglömlig sommar, kom på nytt in i hans tillvaro.
Personal Details
Collection Status In Collection
Index 1245
Read It Yes
Product Details
Tryckt av Alb. Bonniers Boktryckeri
Antal sidor 351
Orginaltitel Tolbecken
Original Country USA
Orginalspråk Engelska