De stora spåren - Innes, Hammond (1977)
ISBN 9100419753
Förlag Bonnier
Tryckt år 1977
Format Inbunden (220 x 140 mm)
Land Sverige
Språk Svenska
Översättning Roland Adlerberth
Omslag Sven Gillsäter
Handling
DE STORA SPÅREN är elefanternas. Hammond Innes har länge varit fascinerad av Afrikas djurvärld och hur det skall gå för den i den omvälvningstid som kontinenten för närvarande genomgår. Han har gjort talrika besök där nere och företagit ingående zoologiska och ekologiska studier.
Romanen vill berätta om den fara elefantstammen utsätts för genom att de nya härskarna i vissa stater cyniskt exploaterar den för snöd vinning. En framstående naturvårdsexpert, Alex Kirby-Smith, har ställt sig på exploatörernas sida medan en annan, Cornelius van Delden, fanatiskt kämpar för elefanternas fridlysning och fortbestånd. Han är en ensamvandrare som blivit afrikansk legend och som bär på en okrossbar vision av ett djurens fria Afrika. Natur och fauna känner han på sina fem fingrar och han har en oanad förmåga att ta sig fram på okända stigar; plötsligt dyker han upp, lika plötsligt är han försvunnen.
Berättelsen börjar under en naturvårdskonferens Nairobi, där de båda antagonisterna har sin första sammanstötning. De skall senare mötas ute i de jungfruliga vildmarkerna uppe i Rift Valley vid Rudolfsjön. En vandrande elefantstam tycks stå inför sin totala utrotning, men van Delden och de få män som vågat ställa sig på hans sida är beredda att sätta sina liv i pant för dess räddning.

HAMMOND INNES låter den afrikanska vildmarken och dess människor och djurvärld stå fram i en serie levande, dramatiskt laddade scener. Boken är inte bara en spännande äventyrsroman av det slag som grundat Hammond Innes världsrykte, den ger också värdefull och väckande information om brännande aktuella problem i en världsdel som varje dag mer och mer kommer i blickpunkten, problem som innerst angår hela mänskligheten.
Personal Details
Collection Status In Collection
Index 666
Read It Yes
Product Details
Tryckt av Bonniers Grafiska Industrier AB
Antal sidor 262
Orginaltitel The Big Footprints
Orginalspråk Engelska
Original Publication Year 1977
Notes
Även tillg. med tryckår: 11/16. tus., 1979