Den dömda oasen - en roman om Arabien - Innes, Hammond (1960)
Förlag Bonnier
Tryckt år 1960
Format Häftad (220 x 145 mm)
Land Sverige
Språk Svenska
Översättning Elsa Mossner
Översättning Mons Mossner
Omslag Eric Palmquist
Handling
Överste Whitaker är en legendarisk gestalt i hela Arabien, beundrad, vördad och fruktad av araberna och ovärderlig för det mäktiga engelska oljebolag, vars geologiske expert han är. Ingen vågar ifrågasätta hans auktoritet eller sätta sig upp mot hans järnvilja - ingen mer än hans egen son David. David dyrkar sin far som ett högre väsen och känner sig svindlande lycklig inför utsikten att få arbeta vid hans sida. De båda starka viljorna kan emellertid inte länge dra jämnt, och spänningen mellan far och son blir akut, när det visar sig att det komplicerade intrigspelet kring en ny stor oljefyndighet kan betyda katastrof för en nomadstam, vars vattenförsörjning och därmed hela existens hotas av projektet.
Överste Whitaker har bara ett mål för ögonen: att till varje pris skaffa fram olja. David, som har knutit fasta vänskapsband med sonen till nomadstammens hövding, drivs till slut in i en oåterkallelig brytning med sin far. Upplös ningen av konflikten blir ett våldsamt och blodigt drama som utlämnar David åt lagens strängaste straff och stämplar honom som en ärelös mördare...

Hammond Innes har på ort och ställe gjort sig grundligt förtrogen med förhållandena inom den engelska oljevärlden, och han kan också med oöverträffad sakkunskap skildra den fängslande miljön och det fascinerande maktspelet kring det flytande guldet, där miljardvärden ständigt står på spel och där den starkares rätt hävdas med alla medel. "Den dömda oasen" utgör ett nytt strålande bevis för Hammond Innes förmåga att förena nervpirrande spänning och dramatiska konflikter med en fast grund av upplevd verklighet. Med "Den dömda oasen" har han ännu en gång eftertryckligt befäst sin position som en av världens främsta författare inom sitt område.
Personal Details
Collection Status In Collection
Index 663
Read It Yes
Product Details
Tryckt av Alb. Bonniers Boktryckeri
Antal sidor 302
Orginaltitel The Doomed Oasis
Original Subtitle A Novel of Arabia
Orginalspråk Engelska
Original Publication Year 1960