Det bittra slutet - Juvelen i kronan IV - Paul Scott (1987)
ISBN 9100473782
Förlag Bonnier
Tryckt år 1987
Format Inbunden (220 x 155 mm)
Land Sverige
Språk Svenska
Översättning Else Lundgren
Handling
I denna sista del av Paul Scotts stora romankvartett om det brittiska Indien står Sarah Layton och Guy Perron i blickpunkten. Guy delar Sarahs kritiska inställning till sina landsmäns sätt att sköta kolonin, och bägge är aktiva i strävandena att ena det Indien som slits sönder av folkomflyttningar, religionsstrider, kriget med Japan och konflikten med "Raj". Deras goda förbindelser med indierna är inte ofarliga, och de löds samman i sitt utanförskap bland de engelska officerarna.
Också för Ronald Merrick utgör Sarah och Guy ett hot. De förenar sig med greve Bronowsky i allt skarpare misstankar om den fd poliskommissariens roll i samband med justitiemordet på Hari Kumar. Det hindrar inte Merrick från att stiga i graderna och bli överste, men hans undergång är oundviklig, och den drabbar inte minst hans unga hustru Susan på ett tragiskt sätt.

Med hjälp av dessa och flera andra känsligt tecknade människor ställer Paul Scott en rad fascinerande frågor om imperialismens väsen, och hans roman vidgar sig, liksom seriens tre tidigare delar, till en imponerande rundmålning av en nation i kamp för sin självständighet.
Personal Details
Collection Status In Collection
Index 1334
Read It Yes
Product Details
Serie Juvelen i kronan
Tryckt av Bohusläningens AB
Antal sidor 636
Orginaltitel A Division of the Spoils
Original Country England
Orginalspråk Engelska
Original Publication Year 1975