2401 - Jonathan Latimer (1972)
Förlag Bra böcker
Tryckt år 1972
Format Inbunden (205 x 135 mm)
Land Sverige
Språk Svenska
Översättning Gunnar Barklund
Handling
Tre män i ett Chicagofängelses dödshus väntar på den sista vandringen - till elektriska stolen.
Men en av dem är oskyldig. Starka bevis hade fällt Robert Westland för mordet på hans hustru. Nu, när han bara har en knapp vecka kvar att leva, kopplas advokat Charlie Finklestein och privatdetektiv William Grane in på fallet.
Och medan klockan obönhörligt tickar mot dödsminuten försöker Finklestein och Grane finna en ledtråd till den verklige mördaren - Westlands enda chans. Det blir Grane som slutligen finner den, tack vare en citronpress, en skiftnyckel, en taxi, ett stoppur och en dykare ...
Sällan i en detektivroman har mordgåtan varit hårdare knuten, sällan har handlingen rasat fram i snabbare tempo - och miljön varit betydelsefullare. Här lever Chicago från tiden närmast efter Bonnie & Clyde, Al Capone och Spritförbudet, ett Chicago där ligakrigen alltjämt gör gatorna osäkra och där dansen kring den frisläppta alkoholen och kring guldkalven snurrar frenetiskt. Så man kan gärna läsa "24:01" som en styv tidsstudie - men framför allt läser man den för den våldsamma spänningen som vibrerar genom varje sida, och för den kärva och särpräglade humor som lyser fram mellan de hårda tagen (och de mjuka, med välsvarvade damer).
Men på Robert Westland väntar en sista överraskning...
Personal Details
Collection Status In Collection
Index 937
Read It Yes
Product Details
Antal sidor 228
Orginaltitel Headed for a Hearse
Orginalspråk Engelska
Original Publication Year 1935
Notes
Tidigare övers. med titel: Dömd till döden